Szybki, lekki bulion warzywny. Idealny jako baza do zup - kremów.
Składniki:
- woda [1l]- 3 marchwie [220g]
- 1/4 selera
- 1 pietruszka [70g]
- por [50g]
- cebula [300g]
- 3 ząbki czosnku [15g]
- sól
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i selera obrać i pokroić w paski.
Cebulę przekroić na pół. Czosnek obrać i rozgnieść.
Pora umyć.
Cebulę przekroić na pół. Czosnek obrać i rozgnieść.
Pora umyć.
Wodę doprowadzić do wrzenia. Osolić 0,5 łyżeczki. Dodać wszystkie warzywa. Gotować do miękkości.
Ugotowane warzywa wyjąć. [Nie wyrzucać! Można zrobić z nich FRYTKI!]
Bulion gotowy.
Ugotowane warzywa wyjąć. [Nie wyrzucać! Można zrobić z nich FRYTKI!]
Bulion gotowy.