poniedziałek, 28 listopada 2016

CHRUPIĄCY CHLEBEK owsiany z ziarnami

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/11/chrupiacy-chlebek-owsiany-z-ziarnami.html
Pysznie chrupiący. Sycący. Nadziany ziarnami po brzegi.

Kilka słów wstępu: Po wakacyjnym poście wg dr Dąbrowskiej mój organizm odrzuca pieczywo. Pieczywo wszelkie: zaczynając od pszennego, na gryczanym, jaglanym, ryżowym, czy ziemniaczanym kończąc. Nie mogę zjeść żadnej kanapki, bo później cierpię.
Do teraz. Przez ostatnie dni bowiem udoskonalałam przepis na chrupiący chlebek jak WASA, na pyszny chlebek owsiany ziarnami po brzegi nadziany. MAM! Mam przepis i Wam dam! Dam, bo naprawdę warto go zrobić, a jest banalnie prosty do zrobienia!

Jest tylko jeden minus: TEN CHLEBEK UZALEŻNIA!

Składniki:

- płatki owsiane bezglutenowe [200ml, czyli 90g]
- mąka kukurydziana (u mnie wymiennie z ryżową) [200ml, czyli 120g]
- ziarna słonecznika [100ml, czyli 70g]
- siemię lniane [50ml, czyli 40g]
- sezam [50ml, czyli 30g]
- mak [50ml, czyli 40g]
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- letnia (nie gorąca) woda [350ml + 2 łyżki]
- 2 łyżki śmietany / gęstego jogurtu

Wykonanie:

Płatki owsiane, mąkę, słonecznik, siemię lniane, sezam i mak odmierzyć i wsypać do głębokiego naczynia. Dodać sól. W wodzie rozpuścić miód. Wlać do suchych składników. Dodać jogurt (niekoniecznie, można z niego zrezygnować, jednak jeśli nie przeszkadza radzę dodać: nadaje delikatności i zwiększa chrupkość chlebka).

Ciasta wystarczy na jedną blachę [40x35cm] grubszego [0,5-0,7cm] chlebka lub dwie cienkiego [0,3cm]. Osobiście wolę cienki. :)

Piec w temperaturze 160 stopni, przez ok 45 minut, w funkcji z termoobiegiem. Żeby pieczywko było chrupkie i kruche dobrze jest piec: 10 minut przy zamkniętych drzwiczkach, 5 minut przy uchylonych. Cykl powtórzyć 3 razy lub do oczekiwanego zrumienienia. Studzić upieczone chlebki na kratce.

UWAGA!:
Po 10 minutach  wyjąć blachę i pokroić (np. okrągłym nożem do pizzy) chlebek na kromki o docelowym kształcie. Później nie da się pokroić chlebka - będzie się kruszył i łamał, a nie kroił. Następnie włożyć blachę do piekarnika na 5 minut z otwartymi drzwiczkami.

całość: 10-12 kromek grubych
            20-24 kromek cienkich

SMACZNEGO!





 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...