Delikatne. Mięciutkie. Kokosowe. Zdrowe! Nasze ulubione. ♥ ♥ ♥
Kilka słów wstępu: Kiedyś,bardzo dawno temu, kiedy byłam dzieckiem, tak jak teraz moje córy, uwielbiałam batoniki kokosowe. Dziś odświeżyłam wspomnienia. Ten zapach, ten smak, ta rozkosz! Tyle uciechy z 3 składników. Ciasteczka zagoszczą w naszym deserniku na stałe. Córeczki też je pokochały! Jakie to proste! i smaczne! Nie czekaj! Leć do kuchni!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej- 100g wiórków kokosowych
- 3 łyżki miodu [ewentualnie, by było mniej słodkie: łyżka miodu + mleko ryżowe ok. 50ml]
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować. [...jak ugotować pyszną kaszę jaglaną?]Przestudzoną przesypać do blendera/miksera.
Dodać wiórki kokosowe.
Osłodzić 3 łyżkami miodu.
Wszystko razem zblendować/zmiksować.
Uformować ciasteczka. Wyłożyć na blachę.
Piec w piekarniku: góra-dół, 180*C, 30 minut.
Ponieważ dodałam miód, ciasto zrobiło się kleiste. Lepiąc kulki zwilżyłam dłonie. Pomogło. Było łatwiej.
Ciasteczek wychodzi ok 20szt.