wtorek, 16 sierpnia 2016

NAJEŻONE BUŁECZKI JAGLANE

Najeżone bułeczki jaglane łyżką nakładane.
Chrupkie i miękkie. Słodkie i 'orzechowe'.


Kilka słów wstępu: Z podanego przepisu uzyskasz 10-12 szt. chrupiących z wierzchu i mięciutkich w środku małych, płaskich bułeczek. Dla nas jest to opcja idealna. Nie za dużo ciasta: jedna bułeczka - dwie kromeczki. Chrupiące i miękkie.
Bez dodatków bułeczki mają delikatny orzechowy posmak. Pasują do słodkiego i kwaśnego dżemu oraz do wytrawnych dodatków.
Córcie moje chwytają jeszcze ciepłe. Mówią: "Mhmm.. Mamo, to jest pyszne!". Czego chcieć więcej?

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej [ok 200g]
- 1 szklanka mąki jaglanej [200g]
- 2 łyżki zmielonych ziaren lnu
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- gęste mleko ryżowe [350-400ml]

Wykonanie:

Ugotuj kaszę jaglaną. [Jak? o TAK!] Daj jej wystygnąć. 
Do naczynia wsyp składniki suche: ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę jaglaną, ziarna lnu i drożdże. Wymieszać.
Dodać składniki mokre: miód i mleko ryżowe.  Mleko dodawaj stopniowo. Może się okazać, że dla Twojej kaszy i mąki 160ml może być za dużo, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Mieszaj mikserem.
Ciasto na bułeczki powinno być gęstsze niż gęsta śmietana, ale nie tak sztywne, żeby łyżka stawała.
Odstawić ciasto na 20 min. by odpoczęło.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Łyżką nakładać ciasto jako bułeczki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 50 stopni. Piec przez 15 minut.
Po tym czasie temperaturę podkręcić do 180 stopni. Piec przez ok 40 minut, w funkcji góra-dół, do suchego patyczka.

Niestety, według moich obliczeń są to bułeczki całkiem kaloryczne, aczkolwiek bardzo sycące.

całość: 12 bułeczek ~ 1400kcal
1 bułeczka ~ 120kcal

SMACZNEGO!

 











Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...