sobota, 6 sierpnia 2016

POMIDOROWY KREM Z KAPUSTY

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/08/pomidorowy-krem-z-kapusty-post.html
Delikatna konsystencja. Krem z kapusty wyraźnie wzbogacony zapachem i smakiem pomidorków.

Składniki:

- woda [2l]
- kapusta [1kg]
- 2 papryki [280g]
- 3 marchwie [330g]
- seler - korzeń [90g]
- 2 cebule [280g]
- 1/2 główki czosnku [50g]
- 10 pomidorów [600g]
- sól, pieprz, papryka słodka, chili

Wykonanie:

Zagotować wodę.
Czosnek obrać, rozgnieść i odłożyć.
Pomidory sparzyć gorącą wodą.
Marchew i selera pokroić w kostkę. Wrzucić do wody.
Cebulę i paprykę pokroić w mniejsze części. Razem z czosnkiem podpiec na suchej patelni. Dodać do wody.
Kapustę poszatkować. Dodać do warzyw.
Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka. Dusić na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku:  solą, pieprzem, papryką słodką i chili.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować / zblendować na gładki krem.

całość: 15 porcji ~ 4630g ~ 723kcal
1 porcja ~ 310g ~ 50kcal


SMACZNEGO!




Myślę, że warto spróbować też:

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/07/zupa-krem-z-kapusty-post.html
podstawowa wersja KREMU Z KAPUSTY
http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/08/paprykowy-krem-z-kapusty-post.html

PAPRYKOWY KREM Z KAPUSTY

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...