niedziela, 21 sierpnia 2016

KREM Z DYNI ZAPIEKANEJ z czosnkiem

Smaczny krem z dyni. Delikatny, ale pikantny i przyjemnie czosnkowy.


Składniki:

- bulion warzywny [0,5l]
- dynia [1000g]
- 2 cebule [600g]
- 6 + 3 ząbki czosnku [45g]
- natka pietruszki
- sól, pieprz, curry, kurkuma

Wykonanie:

Dynię obrać ze skóry, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić na mniejsze części, a 6 ząbków czosnku obrać i lekko rozdusić.
Wszystkie trzy warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez 60 minut, w funkcji góra-dół.
Upieczone warzywa dodać do gorącego bulionu. Solidnie przyprawić solą i pieprzem. Dodać też 1/2 łyżeczki curry i 1/4 łyżeczki kurkumy.
Zblendować / zmiksować. Zagotować. Zdjąć z gazu.

Rozdusić w prasce czosnek, żeby puścił sok. Dodać do kremu z dyni.
Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać z kremem tuż przed podaniem.

całość: 6 porcji ~ 1695g ~ 570kcal
1 porcja ~ 280g ~ 95kcal


SMACZNEGO!



Follow my blog with Bloglovin

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...