poniedziałek, 29 sierpnia 2016

CHLEBEK BANANOWO-RYŻOWY

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/08/chlebek-bananowo-ryzowy.html
Zwarty. Wilgotny. Słodkawy. Rewelacyjna alternatywa pszennego pieczywa.


Składniki:

- mąka ryżowa [400g]
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- ugotowany ryż: sypki, nierozgotowany [150g]
- letnia woda [300ml]
- 3 banany
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

W pierwszym naczyniu wymieszać: mąkę ryżową, drożdże i sól.
Do drugiego naczynia włożyć banany i rozgnieść je na gładką masę. Dolać wodę. Rozmieszać.
Do płynnych składników dodać ryż. Wymieszać mikserem [lub ręcznie].
Stopniowo dodawać suche składniki miksując na wolnych obrotach. Miksować do dokładnego połączenia.
Keksówkę [ok 11x24cm] wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać łyżką. Przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.

Piec w temperaturze 190 stopni, przez ok 40 minut, w funkcji góra-dół, do suchego patyczka.
Upieczony wyjąć z formy i studzić na kratce.

całość: 22 porcje [kromki chleba]

SMACZNEGO!



 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...