Zwarty. Wilgotny. Słodkawy. Rewelacyjna alternatywa pszennego pieczywa.
Składniki:
- mąka ryżowa [400g]- 2 łyżeczki suchych drożdży
- ugotowany ryż: sypki, nierozgotowany [150g]
- letnia woda [300ml]
- 3 banany
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
W pierwszym naczyniu wymieszać: mąkę ryżową, drożdże i sól.Do drugiego naczynia włożyć banany i rozgnieść je na gładką masę. Dolać wodę. Rozmieszać.
Do płynnych składników dodać ryż. Wymieszać mikserem [lub ręcznie].
Stopniowo dodawać suche składniki miksując na wolnych obrotach. Miksować do dokładnego połączenia.
Keksówkę [ok 11x24cm] wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać łyżką. Przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Piec w temperaturze 190 stopni, przez ok 40 minut, w funkcji góra-dół, do suchego patyczka.
Upieczony wyjąć z formy i studzić na kratce.
całość: 22 porcje [kromki chleba]