Zaskakująco przyjemny smak kremu z selera. Pyszna! Idealna na lekki posiłek.
Składniki:
- bulion warzywny [0,5l]- 1 seler [400g]
- 1 pietruszka [100g]
- 1 ząbek czosnku [5g]
- 1 cebula [140g]
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bulion podgrzać w garnku.
Selera i pietruszkę obrać i pokroić na kawałki np. w kostkę. Przypiec/delikatnie zrumienić na suchej patelni. Zrumienione warzywa wrzucić do garnka. Dusić do miękkości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podpiec na patelni na złoty kolor.
Uduszone warzywka zblendować/zmiksować. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać do kremu selerowego. Wymieszać. Dodać sól i pieprz.
Nałożyć do naczynia/na talerz. Udekorować przypieczoną cebulką.
Selera i pietruszkę obrać i pokroić na kawałki np. w kostkę. Przypiec/delikatnie zrumienić na suchej patelni. Zrumienione warzywa wrzucić do garnka. Dusić do miękkości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podpiec na patelni na złoty kolor.
Uduszone warzywka zblendować/zmiksować. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać do kremu selerowego. Wymieszać. Dodać sól i pieprz.
Nałożyć do naczynia/na talerz. Udekorować przypieczoną cebulką.
całość: 3 porcje ~ 810g ~ 220kcal
1 porcja ~ 270g ~ 75kcal