piątek, 12 sierpnia 2016

PLACKI RYŻOWE A'LA NALEŚNIKI

Bardzo delikatne i puszyste. Idealnie skomponowały się z bananem i czekoladą.


Składniki:

- 1/3 szklanki suchego ryżu + szczypta soli
- 1-1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki mąki ryżowej
- masa czekoladowa lub domowa nutella daktylowa
- banan
- bakalie, orzeszki, owoce

Wykonanie:

Ryż ugotować według przepisu. Odcedzić [jeśli trzeba]. Ostudzić.
Do blendera [u mnie kielichowy] włożyć ugotowany ryż. Dodać obie mąki i stopniowo dodawać wodę.
Smażyć na suchej patelni.
Posmarować placka nutellą. Zawinąć w niego banana. Ozdobić zdrowymi smakołykami.

całość:  5 porcji [placków]

SMACZNEGO!




 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...