piątek, 5 sierpnia 2016

PAPRYKOWY KREM Z KAPUSTY

Niby kapusta, a papryka. Delikatna, aksamitna, ale ostra! Smakuje obłędnie!

Składniki:

- woda [2l]
- kapusta [2kg]
- 4 papryki [1300g]
- 1 papryczka peperoni z nasionkami [30g]
- 2 marchwie [280g]
- 2 cebule [360g]
- 1/2 główki czosnku [50g]
- sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka wędzona

Wykonanie:

Zagotować wodę.
Czosnek obrać, rozgnieść i odłożyć.
Marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do wody.
Cebulę i paprykę pokroić w mniejsze części. Razem z czosnkiem podpiec na suchej patelni do solidnego zrumienienia. Dodać do wody.
Papryczkę peperoni pokroić cienko. Dodać do garnka.
Kapustę poszatkować. Dodać do warzyw. Dusić na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku:  solą, pieprzem, papryką słodką, chili i papryką wędzoną
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować / zblendować na gładki krem.

całość: 15 porcji ~ 6020g ~ 1210kcal
1 porcja ~ 400g ~ 80kcal


SMACZNEGO!





Myślę, że warto spróbować też:

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/07/zupa-krem-z-kapusty-post.html
podstawowa wersja KREMU Z KAPUSTY
http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/08/pomidorowy-krem-z-kapusty-post.html
POMIDOROWY KREM Z KAPUSTY

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...