wtorek, 2 sierpnia 2016

MLEKO RYŻOWE - mój sposób


Lekko ryżowe. Idealne do placuszków, naleśników i ciast.
Ale także: idealne do picia!


Składniki:

- 1 szklanka ryżu [200g]
- 3 szklanki wody "surowej" [ok. 660-700ml]*
- 6 szklanek wody ugotowanej schłodzonej [ok. 1320-1380ml]*
- 1/3 łyżeczki soli
* Różnica w ilości wynika z różnych pojemności szklanek. Nie robi to najmniejszej różnicy przy produkcji mleka.

Wykonanie:

Jedną szklankę ryżu opłukać. Zalać 3 szklankami wody surowej. Dodać sól. Krótko zamieszać.
Ustawić "na gaz", na pełnym ogniu do zagotowania wody. Zmniejszyć grzanie na minimum. Dusić bez mieszania 15 minut. [Ja nie przykrywam.]
Wyłączyć. Zostawić. Dać czas ryżowi na wchłonięcie wody. Ostudzić.

Ugotowany ryż przełożyć do blendera. [U mnie kielichowy.] Zalać 6 szklankami ugotowanej, wystudzonej wody. Zmiksować na gładką masę. 
Przelać do butelek.

Z tych proporcji mleko ryżowe wychodzi dość gęste, prawie jak rzadka śmietana.
Mi najbardziej odpowiada taka konsystencja. Jest idealna do placków, naleśników i ciast.
Młodsza córa uwielbia je pić w połączeniu z miodem. To idealna alternatywa mleka, które piła.

Po ugotowaniu 1 szklanki ryżu suchego [200g]  otrzymuje się 3 szklanki ryżu ugotowanego [ok. 750g].
1 szklanka ryżu ugotowanego waży ok. 250g.
Z 3 szklanek ryżu ugotowanego otrzymuję ok. 2l mleka.

Mleko można przechowywać do 2 dni w lodówce.

Proporcje zawsze możesz zmniejszyć:
Ugotuj 0,5 szklanki ryżu suchego z 1,5 szklanki wody "surowej".
Następnie 1,5 szklanki ryżu ugotowanego zmiksuj z 3 szklankami przegotowanej wody.
Otrzymasz 1l mleka.

SMACZNEGO!

 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...