Krupnik. Wszyscy bardzo go lubimy. Z kaszą jaglaną, to zupełnie nowe doznanie!
Składniki:
- 2l wody- dowolne [dozwolone] mięso [u mnie udo indyka]
- 2 marchwi
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wodę zagotować. Dodać mięso.Marchew, selera, pietruszkę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w talarki. Przypiec na suchej patelni. Przypieczone dodać do warzyw.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
Kaszę jaglaną solidnie przepłukać, żeby po ugotowaniu nie była gorzka. Dodać do zupy razem z ziemniakami.
Przyprawić solą i pieprzem.