Niby kapusta, a papryka. Delikatna, aksamitna, ale ostra! Smakuje obłędnie!
Składniki:
- woda [2l]- kapusta [2kg]
- 4 papryki [1300g]
- 1 papryczka peperoni z nasionkami [30g]
- 2 marchwie [280g]
- 2 cebule [360g]
- 1/2 główki czosnku [50g]
- sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka wędzona
Wykonanie:
Zagotować wodę.Czosnek obrać, rozgnieść i odłożyć.
Marchew pokroić w kostkę. Wrzucić do wody.
Cebulę i paprykę pokroić w mniejsze części. Razem z czosnkiem podpiec na suchej patelni do solidnego zrumienienia. Dodać do wody.
Papryczkę peperoni pokroić cienko. Dodać do garnka.
Kapustę poszatkować. Dodać do warzyw. Dusić na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku: solą, pieprzem, papryką słodką, chili i papryką wędzoną
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować / zblendować na gładki krem.
całość: 15 porcji ~ 6020g ~ 1210kcal
1 porcja ~ 400g ~ 80kcal
SMACZNEGO!
Myślę, że warto spróbować też:
podstawowa wersja KREMU Z KAPUSTY | |
POMIDOROWY KREM Z KAPUSTY | |