Niezwyczajne leczo z kalafiorem. Słodko-kwaśny-kalafiorowy smak z lekką nutą pikanterii.
Kilka słów wstępu: Oto druga odsłona leczo. Leczo podstawowe wzbogacone smakiem peperoni i kalafiora. Bo lubię, kiedy w kuchni się dzieje!
Składniki:
- 3 cebule [690g]- 6 ząbków czosnku [40g]
- 7 marchwi [700g]
- 4 papryki czerwone [900g]
- 2 cukinie [1600g]
- 4 pomidory [560g]
- 1l wody
- kalafior [1kg]
- pietruszka [240g]
- papryka peperoni [20g]
- sól, pieprz, papryka słodka, chili
Wykonanie:
Posiekać cebulę. Rozgrzać garnek. Wsypać cebulkę do garnka. Podpiec.Czosnek pokroić w plasterki. Do garnka.
Zalać wodą.
Marchew i pietruszkę w talarki lub kostkę. Do garnka.
Paprykę i cukinię w kostkę. Do garnka.
Pomidory sparzyć. Rozdrobnić. Rozdusić lub pokroić. Do garnka.
Kalafiora podzielić na małe różyczki. Do garnka.
Papryczkę pepperoni utrzeć / pokroić w cienkie plasterki. Do garnka.
Poddusić wszystko razem.
Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i chili.
całość: 20 porcji ~ 6750g ~ 1350kcal
1 porcja ~ 340g ~ 70kcal