Delikatna konsystencja. Krem z kapusty wyraźnie wzbogacony zapachem i smakiem pomidorków.
Składniki:
- woda [2l]- kapusta [1kg]
- 2 papryki [280g]
- 3 marchwie [330g]
- seler - korzeń [90g]
- 2 cebule [280g]
- 1/2 główki czosnku [50g]
- 10 pomidorów [600g]
- sól, pieprz, papryka słodka, chili
Wykonanie:
Zagotować wodę.Czosnek obrać, rozgnieść i odłożyć.
Pomidory sparzyć gorącą wodą.
Marchew i selera pokroić w kostkę. Wrzucić do wody.
Cebulę i paprykę pokroić w mniejsze części. Razem z czosnkiem podpiec na suchej patelni. Dodać do wody.
Kapustę poszatkować. Dodać do warzyw.
Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka. Dusić na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku: solą, pieprzem, papryką słodką i chili.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować / zblendować na gładki krem.
całość: 15 porcji ~ 4630g ~ 723kcal
1 porcja ~ 310g ~ 50kcal
SMACZNEGO!
Myślę, że warto spróbować też:
podstawowa wersja KREMU Z KAPUSTY | |
| PAPRYKOWY KREM Z KAPUSTY |