poniedziałek, 5 września 2016

CYTRYNOWY DŻEM z cukinii

Słodki i kwaskowy. Doskonale pasuje do tortów, do naleśników i placków, i nawet na kanapkę.


Składniki:

- 3 cukinie [1300g]
- cukier  [150g]
- skórka otarta i sok z 1 cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach lub po prostu pokroić w kawałki. Zasypać cukrem na 30 min. - aż cukinia puści sok. Dusić na wolnym ogniu do uzyskania miękkości: około 30 min.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Dodać skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok do cukinii. Wsypać też galaretki cytrynowe i kwasek cytrynowy. Poddusić razem 15 min., aby galaretki się rozpuściły.
Gorący mus przelać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić. Odwrócić do góry dnem.

Odkręcony słoiczek dżemu trzymać w lodówce. Schłodzony jest pyszny i ma konsystencję zbliżoną do galaretki właśnie. :)

SMACZNEGO!


Tutaj dżem w zestawie z najeżonymi bułeczkami jaglanymi:




Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...