czwartek, 22 września 2016

GUACAMOLE - klasyczna pasta awokado

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2016/09/guacamole-klasyczna-pasta-awokado.html
Pasta prosta, szybka, nieziemsko smaczna!


Kilka słów wstępu: Cóż za niedopatrzenie! Niemożliwością to jest, żeby nie było na blogu przepisu na moją ulubioną klasyczną pastę guacamole!
Była już pasta hummus, którą także bardzo lubię, ale dlaczego nie dodałam guacamole? Tym bardziej, ze to pasta bardzo prosta, szybka w wykonaniu i nieziemsko smaczna!
Pasuje do kanapki, placków wytrawnych czy - moja ulubiona opcja - z naleśnikiem 

Składniki:

- 1 awokado
- kilka kropel cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz

Wykonanie:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem.
Ząbek czosnku posiekać drobno, lub rozgnieść w prasce.
Dodać kilka kropel cytryny - pasta nie będzie ciemniała i uzyska ciekawy smak.
Przyprawić solą i pieprzem.

Pastę można jeść jako dodatek do kanapki, np. do bułeczek z kaszy jaglanej, chlebka bananowo-ryżowego lub po prostu do placków wytrawnych.

Mi jednak najbardziej smakuje jako nadzienie do naleśnika z ciasta gryczanego lub jaglanego, przekładane grubym plastrem pomidora.

SMACZNEGO!












 

 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...