Delikatne, a jednocześnie zwarte i sprężyste.
Pyszne na słodko, idealne wytrawnie. ♥
Pyszne na słodko, idealne wytrawnie. ♥
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, suchej- woda
Wykonanie:
Kaszę gryczaną dzień wcześniej solidnie wypłukać, wymyć z pyłów.Zalać wodą z nadmiarem. Zostawić na noc.
Rano jeszcze raz dobrze wypłukać.
Wypłukaną kaszę wsypać do blendera. Dodać wodę tak, by przykryła kaszę. Zmiksować.
Uregulować gęstość ciasta gryczanego. Im rzadsze, tym cieńsze naleśniki.
Można smażyć na patelni bez tłuszczu. Przed pierwszym naleśnikiem można delikatnie natłuścić patelnię np. olejem kokosowym.
Posmarować ulubionym nadzieniem: dżemem, owocami, konfiturą, sosem owocowym, szpinakiem, pasztetem. itp.
całość: 8 naleśników ~ 400g ~ 605kcal
1 porcja ~ 50g ~ 75kcal
Moja córa od razu się w nich zakochała. Uwielbia je z domowym dżemem truskawkowym i owocami.