Wyśmienite, bardzo kruche, ale niełamliwe ciasteczka kokosowe.
Idealne do pochrupania na deser. Dla dużych i małych.
Składniki:
- 150-200g mąki bezglutenowej (zależy jakiej użyję - u mnie najczęściej ryżowa + jaglana)- 75g dozwolonego tłuszczu/oleju
- 2 duże łyżki miodu (lub inne słodzidło)
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych - zaparzonych
- odrobina wody - asekuracyjnie, gdyby ciasto było za gęste
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki wymieszać razem.Dodać miód i tłuszcz.
Wszystko razem wymieszać. Jeśli się nie lepi dodać wodę.
Zagnieść. {Ciasto się rozsypuje, ale po upieczeniu będzie zwarte.} Rozwałkować. Wyciąć kształty ciastek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
Piec w piekarniku: góra-dół, 180*C, 20 minut.
porcja: 1 blacha ciasteczek