piątek, 29 lipca 2016

OMLET KOKOSOWY

Puszysty. Delikatny. Całkowicie kokosowy.
Idealny na deser lub pierwsze śniadanie!


Składniki:

- 2 jaja
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki (4 łyżki) mleka roślinnego [u mnie ryżowe]

Wykonanie:

Jeśli jaja, to: białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać. Białka ubić w osobnej misce.
Dodać miód, mleko roślinne, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do gęstej masy dodać ubite białko.

Jeśli banan: rozdusić go widelcem na jednolitą masę.
Dodać miód, mleko roślinne, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Ciasto wlać na mocno rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu lub odrobinę natłuszczoną. Zmniejszyć gaz. Podpiekać pod przykryciem. Gdy zetnie się wierzch, a spód podpiecze - przekręcić. Piec bez przykrywania.

Ozdobić wybranymi, ulubionymi owocami.

SMACZNEGO!




 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...