Kwaśny smak kapusty kłóci się ze słodkim posmakiem pomidora i cukinii dodając w tę kłótnię odrobinę pikanterii.. ..i kto tu jest winny?
Składniki:
- 1 cebula [25g]- 3 ząbki czosnku [30g]
- 1 papryka [200g]
- 1 marchew [ 180g]
- 1 cukinia [270g]
- 2 pomidory [340g]
- kiszona kapusta [300g]
- sól, pieprz, papryka słodka, chilli
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Podpiec na patelni.W tym czasie pokroić paprykę w kostkę. Dodać do cebuli.
Marchew utrzeć na grubych oczkach. Dodać do patelni.
Cukinię pokroić w drobną kostkę lub utrzeć jak marchew. Dodać do warzyw.
Pomidory sparzyć gorącą wodą. Zdjąć skórkę. Posiekać. Wlać na patelnię razem z sokiem. Poddusić chwilę.
Na koniec dodać kapustę. Przyprawić na ostro.
Nie dusić za długo, bo smaki się przegryzą, a cała radość w ich odrębności.
Podlewać wodą w międzyczasie jeśli trzeba.
Udekorować pietruszką.
całość: 5 porcji ~ 1570g ~ 350kcal
1 porcja ~ 320g ~ 70kcal