Idealnie kwaśny. Intensywnie kiszony. Po prostu moja KWAŚNICA.
Składniki:
- woda [2l]- 2 marchwie [220g]
- 1/2 korzenia selera [120g]
- 1 cebula [200g]
- 3 ząbki czosnku [30g]
- kiszona kapusta [250g]
Wykonanie:
Wodę zagotować w garnku.Dodać pokrojone warzywa: marchew i selera.
Cebulę pokroić w kostkę. Przypiec na suchej patelni. Dodać do garnka.
Dodać czosnek.
Kapustę kiszoną rozdrobnić. Dodać do warzyw.
Poddusić. Pogotować. Zmiksować.
Wychodzi dość rzadki krem. Jeśli ma być zawiesiste: wlać 1 litr wody zamiast dwóch.
Smak zależy od kapusty. Czasem jest gorzka i nie do zjedzenia. Ja miałam swoją. Domową.
BYŁO PYSZNE!
PS: Dzięki temu kremowi z kiszonej kapusty pozbyłam się zaparć.
całość: 10 porcji ~ 2820g ~ 270kcal
1 porcja ~ 280g ~ 27kcal