Zupa prosta, szybka w wykonaniu i smaczna. Doskonale imituje krupnik.
Składniki:
- 2l wody- 2 marchwie [170g]
- kawałek selera [50g]
- 1 pietruszka [40g]
- 1 cebula [190g]
- 2 duże ząbki czosnku [30g]
- 1 kalafior [560g]
- garść natki pietruszki [50g]
- listek lubczyku
- sól, pieprz, chilli
Wykonanie:
Wodę zagotować. Marchew, selera i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach. Dodać do garnka.Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub pokroić w plastry. Przypiec razem z cebulą na suchej patelni. Podlać wodą. Przelać do garnka.
Kalafiora utrzeć na tarce, w malakserze, czy blenderze na drobno, jak kaszę. Dodać do garnka.
Natkę pietruszki i lubczyk posiekać. Dodać pod koniec gotowania.
Przyprawić solą, pieprzem i chilli.
całość: 10 porcji ~ 3088g ~ 317kcal
1 porcja ~ 310g ~ 32kcal