Kilka słów wstępu: Upiekłam warzywa do zjedzenia. Gdy otworzyłam naczynie żaroodporne ich zapach powiedział do mnie: "My chcemy być zupą!" No to siup!
Po dodaniu wody wyszedł aromatyczny, intensywnie czerwony i kapustny barszczyk! :)
Warzywa można dowolnie modyfikować.
Składniki:
- 3 marchwie [400g]- 1,5 papryki [300g]
- 1/4 kapusty białej [400g]
- 2 buraki [400g]
- 3 cebule [230g]
- woda [0,5l +1l]
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew, paprykę, kapustę, buraki i cebulę pokroić w grubą kostkę.Dodać sól i pieprz. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wlać 0,5l wody.
Piec w temperaturze 200stopni, przez 60 minut,
W garnku zagotować litr wody. Przełożyć do niego upieczone warzywa.
Dosmaczyć wedle uznania.
Zagotować chwilkę.
całość: 9 porcji ~ 3230g ~ 530kcal
1 porcja ~ 360g ~ 60kcal