Pyszne ciacho omletowe z jabłkami i niebiańską miodową czekoladą! ♥
Kilka słów wstępu: Czasem bierze mnie ogromna ochota na coś słodkiego, najlepiej pysznie czekoladowego i to jeszcze z jakimś owocem... Musiałam sprostać moim oczekiwaniom i zrobiłam! Cudowne, pyszne ciacho z jabłkami i niebiańską miodową czekoladą! Ciacho wcinają także moje dziewczynki - jest bowiem bezglutenowe!
Podaję je zazwyczaj z lodówki, jest idealne na ciepłe dni. Masa jabłkowa jest zwarta i delikatna, a razem z biszkoptem i zwartą, ale miękką czekoladą tworzą trio idealne.
ALE UWAGA! Podane na ciepło np. w kokilkach jest równie przyjemne w smaku! Ciepły puszysty biszkopt, delikatne i ciepłe jabłka z płynną ociekającą słodyczą czekoladą pozwalają rozkoszować się smakiem!
Podaję je zazwyczaj z lodówki, jest idealne na ciepłe dni. Masa jabłkowa jest zwarta i delikatna, a razem z biszkoptem i zwartą, ale miękką czekoladą tworzą trio idealne.
ALE UWAGA! Podane na ciepło np. w kokilkach jest równie przyjemne w smaku! Ciepły puszysty biszkopt, delikatne i ciepłe jabłka z płynną ociekającą słodyczą czekoladą pozwalają rozkoszować się smakiem!
Składniki:
spód: BISZKOPT / OMLET bezglutenowy
- jajo
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki mąki bezglutenowej (np. ryżowa + gryczana lub z cieciorki + ziemniaczana)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
środek: MUS JABŁKOWY
- 2 jabłka (następnym razem wezmę 3-4)
- 100 ml wody
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka miodu
wierzch: POLEWA lub CZEKOLADA
Wykonanie:
spód: BISZKOPT / OMLET bezglutenowy
Białko bić ze szczyptą soli. Żółtko rozmieszać z wodą na gładką, płynną masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubite białko delikatnie wmieszać w masę. Dodać chia. Wymieszać. Rozlać do trzech kokilek lub do małej formy na ciasto (np. tortowa 18cm).
Piec w temperaturze 120 stopni, przez ok 30 minut, w funkcji z termoobiegiem. Dzięki niskiej temperaturze biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty, wilgotny. Można piec szybciej: 180 stopni przez 10-15minut, ale w tej temperaturze ciasto się spiecze z góry i będzie suche w środku.
środek: MUS JABŁKOWY
Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić na małe kawałki. Włożyć do małego garnka / rondelka. Zalać wodą. Dodać cynamon. Zagotować do miękkości jabłek. Zmiksować. Odmierzyć odpowiednią ilość żelatyny - do dwóch jabłek 1 łyżeczka. Wsypać do szklanki. Zalać gorącą wodą (3 łyżki). Odczekać do rozpuszczenia. Wymieszać i dodać do zmiksowanych jabłek. Dosłodzić miodem. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Na upieczony omlet przełożyć jeszcze ciepłe jabłka. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie już dobrze wystudzone polać płynną polewą lub czekoladą.