środa, 17 maja 2017

CIACHO JABŁKOWE idealne

http://dziecinadiecie.blogspot.com/2017/05/ciacho-jabkowe-idealne.html
Pyszne ciacho omletowe z jabłkami i niebiańską miodową czekoladą!

Kilka słów wstępu: Czasem bierze mnie ogromna ochota na coś słodkiego, najlepiej pysznie czekoladowego i to jeszcze z jakimś owocem... Musiałam sprostać moim oczekiwaniom i zrobiłam! Cudowne, pyszne ciacho z jabłkami i niebiańską miodową czekoladą! Ciacho wcinają także moje dziewczynki - jest bowiem bezglutenowe!

Podaję je zazwyczaj z lodówki, jest idealne na ciepłe dni. Masa jabłkowa jest zwarta i delikatna, a razem z biszkoptem i zwartą, ale miękką czekoladą tworzą trio idealne.

ALE UWAGA! Podane na ciepło np. w kokilkach jest równie przyjemne w smaku! Ciepły puszysty biszkopt, delikatne i ciepłe jabłka z płynną ociekającą słodyczą czekoladą pozwalają rozkoszować się smakiem!

Składniki:


spód: BISZKOPT / OMLET bezglutenowy
- jajo
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki mąki bezglutenowej (np. ryżowa + gryczana lub z cieciorki + ziemniaczana)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli

środek: MUS JABŁKOWY
- 2 jabłka (następnym razem wezmę 3-4)
- 100 ml wody 
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka miodu

wierzch: POLEWA lub CZEKOLADA

Wykonanie:


spód: BISZKOPT / OMLET bezglutenowy 
Białko bić ze szczyptą soli. Żółtko rozmieszać z wodą na gładką, płynną masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubite białko delikatnie wmieszać w masę.  Dodać chia. Wymieszać. Rozlać do trzech kokilek lub do małej formy na ciasto (np. tortowa 18cm).

Piec w temperaturze 120 stopni, przez ok 30 minut, w funkcji z termoobiegiem. Dzięki niskiej temperaturze biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty, wilgotny. Można piec szybciej: 180 stopni przez 10-15minut, ale w tej temperaturze ciasto się spiecze z góry i będzie suche w środku.


środek: MUS JABŁKOWY
Jabłka obrać i wydrążyć środki. Pokroić na małe kawałki. Włożyć do małego garnka / rondelka. Zalać wodą. Dodać cynamon. Zagotować do miękkości jabłek. Zmiksować. Odmierzyć odpowiednią ilość żelatyny - do dwóch jabłek 1 łyżeczka. Wsypać do szklanki. Zalać gorącą wodą (3 łyżki). Odczekać do rozpuszczenia. Wymieszać i dodać do zmiksowanych jabłek. Dosłodzić miodem. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.


Na upieczony omlet przełożyć jeszcze ciepłe jabłka. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie już dobrze wystudzone polać płynną polewą lub czekoladą.

SMACZNEGO!




Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...